Ο στόχος μας για αυτό το έργο ήταν να δημιουργήσουμε μια γέφυρα-ορόσημο στην πόλη Mandalay της Myanmar χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά υλικά με μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Θέλαμε επίσης να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου οι ντόπιοι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, να μάθουν και να ξανα συνδεθούν με τη φύση.

Έτσι σχεδιάσαμε ένα δάσος από συστάδες μπαμπού που καμπυλώνουν στην κορυφή για να μοιάζουν με δέντρα και να στηρίζουν την οροφή. Αυτή η δομή δημιουργεί παιχνίδια σκιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι ακτίδες του ήλιου διαπερνούν το δάσος μπαμπού, γεγονός που μας οδηγεί στο όνομα αυτού του έργου, “Shivelight”.

Το Shivelight φιλοξενεί ένα κέντρο γεωργικής έρευνας. Υπάρχει επίσης ένα καφέ-εστιατόριο, αίθουσες διδασκαλίας, άλλοι χώροι του εκπαιδευτικού χαρακτήρα και χώροι για ανάγνωση και χαλάρωση, βοηθώντας τον επισκέπτη να έχει μια ψυχική καταπραϋντική εμπειρία.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας χώρων έκτακτης διαβίωσης, καθώς η διαμόρφωση της κάτοψης έχει ρευστή μορφή. Το ισόγειο φιλοξενεί δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, ένα μικρό λιμάνι για σκάφη, εμπορικές εγκαταστάσεις και υδροπονικές καλλιέργειες.

Εκτός του νέου συγκροτήματος προτείνουμε, τέλος, κοιτώνες στο κτίριο του εγκαταλελειμμένου ναού κοντά στην όχθη του ποταμού, ως συμπληρωματική χρήση.

Στα πλαίσια του μάθηματος ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ / INSIGHTS: BRIDGE DESIGN STUDIO: THE ARCHITECTURE OF TRANSITION ” – 09EM18

Σχολή  Πολυτεχνική, Τμήμα   Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »