Maas Architecture: Μαρία Πατμανίδου, Άννα Γκούφα, Κατερίνα Κουλούρη, Σοφία Καλάκου. (instagram account: maas.arch)

Με την μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων στο νεοκλασικό κτήριο της Παπαζογλείου Υφαντικής Σχολής, προέκυψε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων.

Εικόνα 1: Προοπτική άποψη ορόφου: χρήση διαχωριστικών για την προβολή έργων

Είναι σύνηθες στα αρχιτεκτονικά γραφεία να υπάρχουν βιβλιοθήκες υλικών, έτσι εισάγεται η ιδέα της βιβλιοθήκης μέσα στην σχολή. Με γνώμονα αυτό θεμελιώθηκε το project, SHOWCASE. Διαμελίζοντας μια συμβατική βιβλιοθήκη σκορπίζονται τα υλικά σε διάφορες επιφάνειες, έπιπλα και αντικείμενα, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους τους φοιτητές και να μπορούν να αλληλοεπιδράσουν μ ’αυτά.

Εικόνα 2: Γενική τομή με υφές των υλικών.

Παράλληλα, έγινε συσχετισμός των υλικών με τις ανθρώπινες αισθήσεις και η αντιστοίχισή τους με τους κοινόχρηστους χώρους της σχολής. Οι επεμβάσεις τοποθετήθηκαν σε σημεία ενδιαφέροντος του κτηρίου.

Εικόνα 3: Κατόψεις - χάρτες: χώρος και αισθήσεις.

Οι επεμβάσεις είτε έχουν τον χαρακτήρα αντικειμένων, είτε προσκολλώνται σε επιφάνειες και εσοχές, είτε δημιουργούν νέες χωρικές ποιότητες μέσω των ιδιοτήτων τους.

Εικόνα 4: Εξώστης: μετά και πριν την επέμβαση

Ακόμα στον προαύλιο χώρο, εντός ενός container συγκεντρώνονται όλα τα υλικά (info point), που εξυπηρετεί στην διαδικασία σύγκρισης και επιλογής υλικών, ενισχύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Το παιχνίδι της ανακάλυψης των υλικών ενισχύεται με τα QR που είναι τοποθετημένα πάνω στα υλικά.

Εικόνα 5: Προοπτική άποψη από τον χώρο αποθήκευσης έργων στον όροφο
Εικόνα 6: Εικόνα μακέτας: προαύλιος χώρος της σχολής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »